28,6 milliarder skattekroner på vei i dag

- PENGER.no

Det er 3,036 millioner skattebetalere som får oppgjøret nå i juni. Det er omtrent 153.000 flere enn de som fikk oppgjøret på samme tid i fjor.

For første gang vil de fleste nå få skatteoppgjøret elektronisk, og ikke tilsendt på papir. Det betyr at man får en SMS eller e-post tilsendt om at oppgjøret kan hentes på Altinn.

Overgangen til digitalt oppgjør er en del av digitaliseringen av staten.

–  Nå tar vi steget helt ut og gjør elektronisk kommunikasjon til hovedregelen, også for skatteoppgjør og selvangivelse, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Skattedirektør Hans Christian Holte. (Foto: Skatteetaten/Baard B. Løvig)
Skattedirektør Hans Christian Holte sender i dag ut skattepenger til 2,5 millioner nordmenn. Det kan ta inntil to uker før pengene er på konto. (Foto: Skatteetaten/Baard B. Løvig)

 

Utbetaling starter 25. juni

Cirka 2,5 millioner får igjen på skatten i denne første puljen med skatteoppgjør. Disse kan forvente å få pengene inn på konto, eller på utbetalingskort, innen to uker fra 25. juni.

Det er rundt 200.000 flere som får igjen penger tidlig i år enn i fjor, viser Skatteetatens tall.

De som får skatteoppgjøret nå, leverte selvangivelsen elektronisk – eller benyttet seg av det såkalte “leveringsfritaket.” De som leverte på papir får oppgjøret tidligst 6. august. Det samme gjelder næringsdrivende og deres ektefeller.

Deretter blir det ukentlige oppgjør frem til 15. oktober.

5,5 milliarder i restskatt

Det er 403.000 som nå får beskjed om at de skal betale restskatt. De må ut med 5,5 milliarder til sammen. Rundt 13.000 kroner i snitt. Det er 30.000 flere som får beskjed om restskatt i år, enn på samme tid i fjor.

De som får restskatt får betalingskort i posten. Fristen for å betale beløp under 1000 kroner, er 20. august.

Restskatt over 1000 kroner deles i to terminer. Første termin er 20. august, og andre termin er 24. september.

Følg Penger.no på Facebook!

Ikke fått nå? Du må vente til over sommeren

NB: Skatteetaten kan ikke gi en konkret dato for når du kan få ditt skatteoppgjør. Det kan være flere årsaker til at du ikke får skatteoppgjøret ditt:

  • Det kan for eksempel mangle opplysninger i selvangivelsen
  • Den kan være tatt ut til tilfeldig kontroll
  • Du kan ha havnet i “feil bunke”

– Generelt er det slik at jo mer komplisert selvangivelse man har, jo lengre tid tar det å behandle den, skriver Skatteetaten i en pressemelding.

Hvis man mener det er feil i skatteoppgjøret, er fristen for å klage 6 uker etter skatteoppgjørets dato. For de som får oppgjøret nå i juni er klagefristen 10. august.

Les mer om hvordan du kontrollerer skatteoppgjøret her: Slik sjekker du skatteoppgjøret

 

 

Vil du ha mer penger tilbake i sommer? Hva med å refinansiere?

Legg inn renten din i kalkulatoren under, legg inn boligverdi og lånesum og se hva du kan spare. Deretter kan du trykke på knappen og gå rett til tjenesten for å sende søknad om å bytte lån. Enklere blir det ikke!

Les også: Slik får du lån raskere