8 av 10 eier egen bolig – Ikke betal for mye i renter

- PENGER.no

Nordmenn har milliarder bundet opp i egne boliger, men er ikke kravstore nok når det kommer til rentebetingelsene hos banken.

– De fleste betaler for mye i renter. Hvis folk var klar over hva de kan spare på lavere renter, tror jeg flere hadde byttet bank eller gjort en bedre avtale med banken sin, sier Bjørn Tobiassen, finansrådgiver i Penger.no.

Siden etterkrigstiden har det vært et tverrpolitisk mål om at nordmenn skal eie sin egen bolig. Ifølge statistikk fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) eier 8 av 10 nordmenn sin egen bolig.

– Kjøp av bolig omtales ofte som den viktigste investeringen i livet. De aller fleste nordmenn eier sin egen bolig, og for mange utgjør kostnadene til renter og avdrag den største posten i husholdningsbudsjettet, sier Tobiassen.

Sjekk rente fra ulike banker og søk om refinansiering av ditt boliglån nå.

 

Stadig lavere renter: – Lett å bli litt lat

Ifølge SSBs levekårsundersøkelse for 2015 betalte en husholdning i gjennomsnitt 74.300 kroner i renter og avdrag for boligen sin. Det tilsvarer en økning på nesten 15 prosent fra 2012.

– Økningen ser i midlertid ut til å være et resultat av økte avdrag. I den samme perioden gikk husholdningenes utgifter til renter så vidt ned, opplyser Tobiassen, som har finkjemmet statistikken.

Med til utviklingen hører det selvsagt at styringsrenten i Norge Bank, som i stor grad er med på å bestemme boliglånsrentene, ble mer enn halvert i samme periode.

– Med et rekordlavt rentenivå på styringsrenten, kan man på mange måter si at «penger er på billigsalg». Da er det lett å undervurdere hvor mye du faktisk kan spare på å skaffe deg bedre renter enn du har i dag. Man blir fort litt lat, sier Tobiassen.

Daglig hjelper Tobiassen flere med å få bedre rentebetingelser på boliglånene sine. Hans erfaring at det er veldig få som har for vane å sjekke om de har konkurransedyktige renter på boliglånet sitt.

– Folk ser ikke potensialet i hvor mye de kan spare på lavere renter, sier han.

Finansrådgiveren mener mange kan spare mellom 10.000 og 20.000 kroner hvis de bytter bank eller forhandler på renter.

–De fleste bruker utrolig mye tid på å finne best mulig rente når de først tar opp boliglån, da er det dumt å ikke bruke tid på å sikre at renten forblir god. Særlig når det er så enkelt.

 

Spar penger med Penger.no

Finansrådgiveren råder alle til å utnytte markedsmakten sin.

– Sett fra bankenes standpunkt er det tøff kamp om kundene, sier han.

Tobiassen forteller også at det er betydelige forskjeller på renter i de ulike bankene i dag, og at rentenivåene hos de dyreste og billigste bank spriker stort. Samtidig minner han om at en liten endring i renten kan ha mye å si.

– Hvis du for eksempel har et lån på to millioner kroner og får en rente som bare er 0,25 prosentpoeng bedre vil du få en årlig besparelse på rundt 5.000 kroner.

En av tjenestene til Penger.no er å sammenligne og søke boliglån.

– Enten du skal ha lån til en bestemt bolig, finansieringsbevis eller ønsker å refinansiere et eksisterende lån, hjelper vi deg, sier Tobiassen.

Måten det fungerer på er at du sender én søknad og få tilbud fra flere banker samtidig. Det koster ingenting og er helt uforpliktende.

Sjekk renter fra ulike banker og søk om refinansiering av ditt boliglån nå

 

Faktaboks

abc def