Boligprisene opp med 2,9 prosent i januar – lavere renter er årsaken

- PENGER.no

Boligprisene steg med 2,9 prosent i januar 2015. Boligprisene er nå 8,5 prosent høyere enn for ett år siden.

 

Det ble salgsrekord for boliger i januar i år:

– Det har aldri blitt solgt så mange boliger i en januar måned som i år, og ved utgangen av januar er det et lavt antall boliger til salgs, spesielt i Oslo og Bergen. Omsetningshastigheten er som normalt, men det er store regionale forskjeller der omsetningshastigheten varierer fra 19 dager på det raskeste til 129 dager på det tregeste, forteller administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer i en pressemelding.

11.000 boliger til salgs

En av utfordringene er at det er færre boliger til salgs enn vanlig. Ved utgangen av januar var det 11 159 boliger til salgs på Finn.no, mot 13 101 boliger i januar 2014. Det er en nedgang på 14,8 prosent.

Les også: Slik finner du solforholdene på visning

– Den sterke boligprisutviklingen spesielt i Oslo og Bergen er ikke uventet på grunn av den lave tilbudssiden. Det er over tid blitt bygget for lite i landets to største byer til tross for et stort boligbehov. Statistikken viser samtidig store forskjeller i prisutviklingen, der mange andre regioner har et mer balansert marked med noe lavere prisvekst, forteller Dreyer.

Høyest vekst i Oslo og Tromsø

Av byene har Oslo og Tromsø hatt den sterkeste utviklingen med en prisvekst i januar på 3,3 prosent. Svakest utvikling hadde Haugesund og Skien med henholdsvis 1,8 og 2,3 prosent vekst.

Alle regioner har også en positiv 12-månedersvekst. Sterkest utvikling har Tromsø med en vekst på 16,9 prosent, og Oslo og Bergen med en vekst på 10,3 prosent. Svakest 12 måneders vekst har Stavanger og Sandnes med henholdsvis 3,1 og 1,6 prosent.

Lavere renter får “skylden”

– Det at prisene fortsetter å stige skyldes i stor grad rentekuttene, og at arbeidsledigheten fortsatt holder seg på et stabilt nivå, sier seniorøkonom i DNB Markets Kjersti Haugland til E24.

Danske Bank startet året med rentekutt, og de aller fleste bankene i Norge har fulgt etter. De beste rentene i markedet er nå godt under 3 prosent. I forrige uke så vi de første “spesialrentene” krype under 2-tallet. Dette rentekutte varsler fortsatt økt konkurranse mellom bankene.
Les også: Slik bytter du bank