Dette betyr utviklingen i boligprisene for din privatøkonomi

- PENGER.no

Et svakere boligmarked kan føre til en tøffere økonomi for de som har brukt økte boligpriser og lave renter til å øke forbruket. – De som har brukt boligen som minibank bør ta grep nå, sier Sebastian Mikolajczyk i Penger.no.

Det er smart å skaffe seg en oversikt dersom lave renter og stadig høyere boligpriser har ført til en strammere økonomi.

– Et godt råd er å sjekke om du har den beste boliglånsrenten, de rette forsikringene og eventuelt samle smålån og kredittkortgjeld, sier Mikolajczyk.

Han er produktsjef i Penger.no, en formidlingstjeneste som sørger for at du kan sikre deg de beste betingelsene på finanstjenester.

Se også: Sjekk hvor mye du kan spare på å refinansiere boliglånet

Synker boligprisene også neste år?

Han tror boligprisene kommer til å fortsette den svake utviklingen – i hvert fall en stund til.

– Etter et tregt halvår med negativ utvikling i boligpriser, kan vi nok forvente en svak utvikling helt frem til over nyttår, og så snart røyken fra nyttårsrakettene har blåst bort vil markedet begynne å se fremover – spesielt interessant er det at forskriften som begrenset bankene fra å bruke skjønn i utgangspunktet bare varer til 30. juni, sier Mikolajczyk.

– Selv om det er en stund til, er det interessant å se hvordan markedet vil tilpasse seg et mulig fremtidig «frislipp», selv om finansminister Siv Jensen har kommet med noen signaler om at hun er fornøyd med hvordan forskriften har fungert på markedet, sier han videre.

Kan sikre seg «billig» bolig

Men dersom forskriften ikke forlenges vil det være en stor forventing om at boligprisene vil stige når man ikke lenger begrenser mulighetene for å få lån.

– Dersom det skapes en forventning om frislipp fra juli 2018, vil vi allerede fra april eller mai se at de som ønsker bolig «billig» vil komme på banen. Kanskje ser flere muligheten for raske penger ved å kjøpe i april og selge dyrt i august?

Vurderer du å kjøpe sekundærbolig? Gjennom Penger.no kan du sende én søknad om boliglån og få flere tilbud.

Sikre deg den beste prisen

Skulle du likevel ha behov for ekstra penger en periode kan det være smart å bruke tjenester som Lendo, som formidler din forespørsel til 15 banker helt kostnadsfritt. De 15 bankene vil deretter konkurrere om å gi deg de beste lånevilkårene, som sikrer deg den beste prisen.

Om du allerede har kredittkortgjeld og forbrukslån, er det smart å samle dette på ett sted. Du kan bruke vår lånekalkulator for å finne ut hvor mye du kan spare på å refinansiere.