Må ha 0,5 prosentpoeng bedre rente for å bytte bank

- PENGER.no

8 av 10 nordmenn vil kun bytte bank hvis de får minst 0,5 prosentpoeng bedre rente enn de har i dag. – Det skal mye til for at folk bytter bank, og mange kaster tusenlapper ut av vinduet, sier Rune Brunborg, daglig leder i Penger.no  

Funnene kommer frem i en undersøkelse om boliglån gjennomført av Norstat på vegne av Penger.no blant 1000 respondenter på landsbasis.

En stor andel av respondentene, 44 %, må ha hele 1 prosentpoeng bedre rente for å bytte bank, noe Brunborg peker på som ganske urealistisk.

– Jeg er forundret over hvor lite ansvar nordmenn tar for sin egen økonomi. Det virker ikke som at folk er oppmerksomme på hva rentesatser tilsvarer i kroner og øre. Hvis de var klar over hvor mange tusenlapper de kan spare, tror jeg flere hadde byttet bank eller forhandlet seg til bedre betingelser på lånet, sier Brunborg.

Tusenlapper å spare – I mange tilfeller er det mulig å få til en betydelig rentereduksjon, for det er vesentlige forskjeller på renten hos de ulike bankene, sier han.

Med et boliglån på 2,5 millioner kroner vil 0,5 prosentpoeng i renteforskjell utgjøre 12.500 kroner per år, eller 187.500 kroner over femten år. Ifølge Brunborg illustrerer dette at selv en tilsynelatende liten renteforskjell vil ha positiv innvirkning på privatøkonomien. 0,3 , 0,4 , 0,5  og 0,6 prosentpoeng bedre rente vil gi en årlig besparelse på henholdsvis 7000 kroner, 10.000 kroner, 12.500 kroner og 15.000 kroner. Det tilsvarer henholdsvis 105.000 kroner, 150.000 kroner, 187.500 kroner og 225.000 kroner over femten år – nok til å kjøpe en bil.

Betaler du for mye i renter? Sjekk hvor mye du kan spare pr. år!

Svært lojale mot banken Funnene viser også at 45 % av de spurte ikke sjekker om de har konkurransedyktige betingelser på boliglånet. Halvparten av respondentene vet dessuten ikke hvilken rente de har, og flere enn 1 av 10 kan ikke redegjøre for hvor mye de har lånt.

– Kunnskapen om eget boliglån er laber, og det er sammensatte årsaker til dette. Ifølge undersøkelsen er det mange som er svært lojale mot banken sin. En del tror også at det er lite å spare på å bytte bank sier Brunborg.

Anbefaler å forhandle – Selv om satsene er mye lavere enn for et par år siden, er det ingen grunn til at dette skal bli en sovepute. Man trenger ikke nødvendigvis å flytte lånet, men bruke det man vet om renteforskjeller som forhandlingskort overfor banken. Ofte vil du få bedre betingelser, siden de fleste aktørene strekker seg langt for å beholde deg som kunde. Det også er mulig å få bedre betingelser dersom boligen har steget i verdi sier Brunborg.

Prøv Rentekartet og sjekk hvilken rente du bør ha.

Les også: Dropp Svinesund – de store pengene sparer du på boliglånet