Reiseforsikring: hvilken er best?

- PENGER.no

Kjøp en ordentlig reiseforsikring!

Det er godt å ha en reiseforsikring når du er på tur. Den fjerner bekymringer rundt småting som tapt bagasje, men kan også være veldig viktig for å unngå store regninger når du drar til land hvor private sykehus har langt bedre kvalitet enn de offentlige. De offentlige helseordningene kan også være begrensede og det kan være store egenandeler i enkelte land.

 

Tre huskeregler om kvalitet på reiseforsikring:

1)      Det er store forskjeller mellom kvaliteten på ulike reiseforsikringer fra de forskjellige forsikringsselskapene. Et par av de mest kjente merkenavnene har blant de dårligste produktene.

2)      En «ordentlig» reiseforsikring er som regel (og vi har ikke funnet noen unntak) VESENTLIG bedre enn reiseforsikringene du får gratis ved å bruke enkelte kredittkort til å betale reisen

3)      Reiseforsikringen enkelte flyselskap og reiseoperatører tilbyr er et UTROLIG dårlig produkt og burde knapt nok få hete «forsikring»

 

Hva bør du gjøre?

Punkt 1: Skaff gratis Helsetrygdekort til deg og familien hvis du skal dra til EU-land eller Sveits.

Kortet dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i alle EU/EØS-land på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere. Kortet bør du ha med deg dersom du skal oppholde deg midlertidig i et annet EØS-land eller i Sveits, men er unødvendig i Norden. Kortet bestiller du på https://tjenester.nav.no/helsetrygdkort. Det finnes også en nyttig app knyttet til dette kortet, som gir informasjon om dekning og ting å tenke på knyttet til hvert enkelt land som inngår. Søk etter European Health Insurance Card på AppStore/Google Play.

 

Punkt 2: Sjekk om du har reiseforsikring gjennom arbeidsgiver

Det vanligste er at arbeidsgivers reiseforsikring kun dekker deg selv og ikke familien. Ofte er også kun arbeidsreiser inkludert. Men sjekk likevel kjapt hva arbeidsgivers reiseforsikring dekker. Det er unødvendig å være dobbelforsikret.

 

Punkt 3: eller skaff deg en helårs reiseforsikring

Mange kredittkort har en enkel reiseforsikring innbakt, hvis du betaler minst 50% av reisen med kredittkortet. Det gir en viss dekning for mange tap, men en separat reiseforsikring av høy kvalitet er som regel vesentlig bedre.

Egne reiseforsikringene koster et par tusenlapper for en helårs forsikring av god kvalitet. Det er en del forskjeller i dekninger. Hvilken som er best avhenger av hvilke behov du har. Frendes forsikring er best for de fleste, og scorer 28% bedre enn gjennomsnittet i en omfattende gjennomgang vi har gjennomført i juli 2015. Andre gode forsikringer er DNB, If og Europeiske, som alle får terningkast 6.

 

Hva bør du se etter på en forsikring?

Hva er stort sett likt?
  • De aller fleste selskapene har en tilgjengelig alarmsentral, hvis noe skulle skje.
  • Egenandelene er stort sett små, 0, 500 eller 1000,-

 

Hva er små forskjeller?
  • Medisinsk behandling og hjemtransport dekkes godt av alle selskapene, men både beløp og vilkår varierer noe når det gjelder evakuering, noe som kan bli viktig hvis du reiser i ustabile områder.Tryg har den beste ordningen og har ikke noe tak for slike kostnader, mens andre kan ha begrensninger på 10-25.000 på slike kostnader.

 

Hva er store forskjeller?
  • Avbestillingsdekninger kan fort slå inn og her er det store forskjeller mellom selskapene. Har du bestilt en dyr reise (over 10-20.000) vil ikke alle selskapene gi fullgod dekning.
  • Frende har også her best dekning, men også Sparebank 1, KLP og Storebrand har rause ordninger med dekninger på 80.000 og opp.
  • Hvor mye av reisegodset du får dekket; fra 12.000 og til 80.000 på standard dekninger. Har du store verdier med deg er Frende (80.000), Sparebank 1 (75.000), KLP og Storebrand (60.000) de beste ordningene. For å være godt sikret kan det være lurt å ta noen bilder av det du har pakket, slik at du står sterkere overfor forsikringsselskapet hvis noe skulle skje med bagasjen.

 

  • Enkeltverdigjenstander dekkes av Frende med inntil 25.000, mens den dårligste dekningen kun gir 6.000,-

 

  • Frende og Sparebank 1 er også de rauseste selskapene hva gjelder forsinket bagasje og dekker innkjøp for 5.000,-
  • Ulykker og død varierer også en del. DNB og Frende har de beste dekningene, med over dobbelt så høye satser som mange av konkurrentene.
  • I noen land kan det være godt å ha en solid ansvarsforsikring. Frende har her de beste

Vær klok

Forsikringsselskapene forventer at du tar godt vare på deg selv og tingene dine. Du vil for eksempel ikke få full utbetaling hvis du legger ting fremme i bilen når du skal på stranden.

Tre klokhetsregler vi ofte synder mot, til forsikringsselskapenes fortvilelse

1)      Ikke la jakker henge ubevoktet eller verdifulle ting stå ved bassenget eller på stranden uten tilsyn.

2)      Vurder om du trenger å ta med deg jakker og vesker av kjente merker på tur. De er lettere omsettelige for tyver. Reduser gjerne verdien av tingene gjennom å merke de tydelig med navn.

3)      Ikke la bilen stå med verdisaker synlig. De må legges i lukket bagasjerom eller i hanskerommet.

 

Skal du drive risikoaktivitet?

Hvis du skal gjøre spreke ting som å dykke, klatre i fjell eller hoppe i fallskjerm bør du sjekke forsikringsvilkårene ekstra nøye. Mange selskaper har begrensninger på dekningen av slike aktiviteter.

 

Skal du til risikoutsatte og ustabile områder?

Hvis du drar til områder som Utenriksdepartementet advarer mot å dra til kan du oppleve at reiseforsikringen ikke gjelder fullt ut lengre. Sjekk på landsider.no for en oversikt over UDs bekymringsmeldinger og vurder å registrere din reise på reiseregistrering.no. Det er UDs online portal for å ha oversikt over nordmenn som befinner seg i utlandet. Registreringsløsningen vinner nok ikke noen priser for brukervennlighet, men UD har god og kompetent service hvis det skulle skje noe.

 

Tegn ulykkesforsikring i tillegg

Du bør også vurdere å få deg en ulykkesforsikring, hvis du ikke allerede har det selv eller gjennom arbeidsgiver. Mange har dette behovet dekket gjennom arbeidsgiver.

En slik forsikring vil sikre utbetaling dersom du blir alvorlig skadet. Det er mange typer ulykker du kan komme ut for både i Norge og på reise i utlandet. Det spesielle med ulykker i utlandet er at sikkerhetsordningene rundt en ulykke kan være dårligere enn i Norge.  For eksempel vil du i Norge få utbetaling dersom du blir påkjørt av en bil, selv om føreren ikke kan lastes. Slik er det ikke nødvendigvis i utlandet. Der kan det i noen tilfeller og land kreves at sjåføren kan lastes for ulykken, for at du skal få utbetaling.