Rekordsalg av boliger i år

- PENGER.no

Det har blitt omsatt flere brukte boliger i år enn noen sinne. Det viser boligprisstatistikken. Optimisme i boligmarkedet og lave renter er noe av årsaken.

 

Boligprisstatisikken ble presentert tidligere i uken av Eiendom Norge. Prisutviklingen for boliger var flat fra oktober, noe som er litt bedre enn vanlig for denne perioden.

For i november begynner boligomsetningen vanligvis å roe seg ned.

8 prosent oppgang

I år derimot ble det solgt 6 798 boliger i november, noe som er 8 prosent flere enn i november 2013.

Og dette er trenden for hele året: Så langt i år er det solgt 82 483 boliger, noe som er vel 4 prosent flere enn i samme periode i fjor.

Dette påvirket også hvor mange boliger som ligger til salgs. Ved utgangen av november var det 11.637 boliger til salgs på Finn.no. I fjor på samme tid var det mot 14.345 usolgte boliger. Men da må man ha i mente at boligprisene i fjor høst sank noe, slik at markedet var usikkert.

Boligprisene er nå 6,8 prosent høyere enn for ett år siden.

Stabilt marked

– Utviklingen i boligprisene i november vitner om et fortsatt sterkt boligmarked i Norge, og utviklingen er sterkere enn normalt for november å være. Boligprisene har i år steget mer enn vi ventet ved inngangen av året, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i en pressemelding.

2014 - helt til høyre har hatt flest omsatte leiligheter i historien. Det er i år solgt 1000 leilgiheter flere enn rekordårene 2011 og 2012. Ill: Eiendom Norge og Eiendomsverdi)
Rekordår: 2014 – helt til høyre har hatt flest omsatte leiligheter i historien. Det er i år solgt 1000 leilgiheter flere enn rekordårene 2011 og 2012. (Ill: Eiendom Norge og Eiendomsverdi)

Det tok i gjennomsnitt 36 dager å selge en bolig i Norge i november. I november 2013 var tilsvarende tall 37.

Og med færre boliger annonsert, kan det bli rift om objektene i desember, tror meglerne:

– Mer unormalt er det at vi går inn i desember med en lav tilbudsside, det vil sannsynligvis gi mer etterspørsel etter de boligene som ligger ute i markedet enn hva som er normalt for desember, sier Dreyer.

Leilighetssalg i desember

Boligmarkedet pleier å være roligere i desember og starten av januar enn ellers. Men leilighetsmarkedet i de store byene pleier ofte å ha ganske god fart. Og det er mye som tyder på at det skjer i år også:

– De siste ukene har vi registrert 170 oppdrag som skal ut på nyåret. Antallet er tilsvarende fjoråret,sier Ulvness.

Venter flere leiligheter: -Vi kan forvente et større utbud av leiligheter i januar enn normalt for året, sier Eie-sjef Hedda Ulvness.
Venter flere leiligheter: -Vi kan forvente et større utbud av leiligheter i januar enn normalt for året, sier Eie-sjef Hedda Ulvness.

Januarporteføljen består av 80% leiligheter, mens vi på årsbasis har en 30/70 fordeling mellom enebolig/rekkehus og leiligheter.

– Vi kan med andre ord forvente et større utbud av leiligheter i januar enn normalt for året. Det er som forventet, da mange av enebolig og rekkehuseierne velger å selge på vårparten, sier Ulvness.

Spår lavere priser og lavere renter

Samtidig kom SSB torsdag med sine prognoser for 2015, der de mener at boligprisene vil være flate i 2015, mens rentene også skal ned. Første halvår forventer SSB lavere boligpriser. Den flatere boligprisutviklingen for 2015 begrunner SSB med lavere tro på den økonomiske fremtiden. Særlig basert på negative impulser fra oljeprisfallet.

Men det er verdt å minne om at SSB anslo at boligprisene i 2014 skulle gå ned med 2,2 prosent, mens de nå ligger an til en stigning på 2,1 prosent.

Les mer hos E24.no her!

Les også: Slik bytter du bank