Rentemøte i Norges Bank – blir det dyrere boliglån nå?

- PENGER.no

På torsdag er det rentemøte i Norges Bank. Vi har vært gjennom en sommer med boligprisfall og uro for at vi står overfor en varig nedgang i boligprisene. Hvordan vil dette påvirke rentene for alle som har boliglån fremover?

Fall i boligprisene

I år har boligprisene i Oslo falt med over 7% og mange eksperter mener at nedgangen i prisene vil fortsette en stund til.

Endringer i boligprisene er en viktig faktor når Norges Bank fastsetter styringsrenten, men det er også andre faktorer som spiller inn, påpeker Sebastian Mikolajczyk, produktsjef i sammenligningstjenesten Penger.no.

– Når hovedstyret i Norges Bank setter styringsrenten for de kommende måneder, ser de på alt fra valutaendringer, arbeidsmarkedet og hvordan inflasjonen har utviklet seg den siste tiden. Dette ser de opp mot prognoser for hvordan de tror utviklingen vil gå videre, forklarer Mikolajczyk. Styringsrenten er kanskje det viktigste verktøyet Norges Bank har til å regulere veksten i norsk økonomi. Utfordringen nå er at dette verktøyet nesten er brukt opp, da styringsrenten er så lav som 0,50%, fortsetter Mikolajczyk.

Tre scenarier for boliglånsrentene

Norges Bank sitt neste rentemøte er torsdag denne uken. Sebastian Mikolajczyk forklarer de ulike scenariene:

– Det som vil skje er at Norges Bank enten øker, senker eller holder styringsrenten uendret. Uansett utfall vil folks boliglånsrente kunne endre seg fremover. Det blir spennende å følge utfallet og ikke minst hvordan bankene følger opp i etterkant, avslutter Mikolajczyk.

Beslutningen fra rentemøtet i Norges Bank blir klar på torsdag og vi sender deg nyhetsvarsel på epost så fort det er klart.

I mellomtiden kan du prøve vår refinansieringskalkulator, eller sjekk hva naboer i ditt område betaler i rente med vårt rentekart.