Skal du kjøpe eller selge bolig? – Boligprisveksten kan avta mot slutten av året

- PENGER.no

Alle ekspertene er enige om at boligprisene skal videre opp i det kommende året, men noen er mer optimistiske enn andre. – Vær på vakt mot renteendringer, sier boliglånsekspert.

Ved inngangen til den siste måneden i fjor hadde de norske boligprisene steget med 11,6 prosent på 12 måneder. I hovedstaden Oslo hadde boligprisene på ett år steget med 22 prosent.

– Det norske boligmarkedet koker, sier finansrådgiver Bjørn Tobiassen i Penger.no, som er en sammenligningstjeneste for lån og forsikring. Penger.no er en tjeneste fra FINN.

Nå skriver vi 2017. Det er fortsatt høy temperatur i boligmarkedet, og alle de toneangivende økonomiekspertene som har uttalt seg i mediene, mener boligprisveksten vil fortsette i år.

 

Boligbygger tipper vekst på 11 prosent

En som har gitt ansikt til det brennhete boligmarkedet er sjefen i boligbyggerselskapet Selvaag Bolig, Baard Schumann.

Næringslivstoppen spår en boligprisvekst på 11 prosent i 2017, og uttalte følgende til Finansavisen rett før årsskiftet:

– Mange av de store utbyggerne har solgt så raskt unna i år at de har lite til salgs neste år, og det som er solgt i år blir tidligst ferdig i 2017. Jeg tror Oslo-markedet kommer til å gå som en kule også neste år, sa den frittalende boligmannen.

I samme oversikt som Finansavisen brakte til leserne sine før jul, fremgår det at alle de 20 ekspertene som ble spurt om boligprisutviklingen i 2017, mener prisene bare skal gå én vei. I snitt mente de spurte investorene, eiendomsmeglerne, sjeføkonomene og eiendomsutviklerne at boligprisene i 2017 skal opp med 7,9 prosent.

 

Eiendom Norge: – En mindre prisnedgang på slutten av året

– Vi forventer en sterk prisvekst de første månedene i 2017, mens markedet utover året vil følge en mer normal utvikling med utflating i prisutviklingen i sommermånedene og en mindre prisnedgang på slutten av året, uttaler administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Eiendom Norge begrunner prognosen for 2017 med at vi starter året med et historisk antall få boliger for salg, spesielt på Østlandsområdet.

 

– Vær på vakt mot renteendringer

Samtidig som det ligger et rekordantall få boliger ute for salg, er rentenivået rekordlavt. Akkurat nå har Norges Bank en styringsrente på bare 0,50 prosent.

– Det er viktig å være klar over at det lave rentenivået ikke varer evig.

På andre siden av Atlanteren spår for eksempel Den amerikanske sentralbanken (Fed) opptil tre renteøkninger i USA i 2017. Det kan påvirke norske boliglånsrenter.

– Det er ikke nødvendigvis mye som skal til på rentesiden for at stemningen skal snu. En økning på et par prosentpoeng kan høres lite ut, men for mange betyr det en dobling av de månedlige renteutgiftene, sier Tobiassen.

Boliglånsrentene i markedet varierer ved inngangen til 2017 fra omtrent 2,00 prosent og oppover. For mange boliglånskunder er det ifølge Tobiassen mye å hente på å sjekke ut lånevilkårene jevnlig.

– Skal du kjøpe eller selge bolig har du en god anledning til å sikre deg de beste betingelsene du kan få på boliglånet ditt. Om du ikke skal kjøpe bolig akkurat nå kan det fortsatt være mye penger å hente på refinansiering, sier Tobiassen.

Finansrådgiveren i Penger.no mener det er viktig å «bruke markedet», og spesielt i en tid der rentene kan bevege seg.

– Det er viktig å bruke den forbrukermakten du har. Tiden da lojalitet til bankene var en vesentlig faktor for å få gode lånebetingelser er forbi, sier han.

 

Spar penger med Penger.no

En av tjenestene til Penger.no er å sammenligne og søke boliglån eller refinansiering av disse.

– Det koster ingenting og er helt uforpliktende, opplyser Tobiassen.

Det du gjør er å sende én søknad til Penger.no. Deretter vil du få tilbud fra flere banker samtidig.

Tjenesten gjelder enten du skal ha lån til en bestemt bolig, finansieringsbevis eller ønsker å refinansiere et eksisterende lån.

– I et boligmarked der rentene kanskje er på vei oppover, er det viktig å være orientert i markedet og vise banken at du holder deg oppdatert. Det kan vi hjelpe deg med, avslutter Tobiassen.