Skal du refinansiere boliglånet ditt?

- PENGER.no

Om man ønsker å refinansiere sitt eksisterende boliglån,  er det en god ide å starte prosessen med å sette opp et budsjett, samt benytte vår kalkulator for ”Hvor mye kan jeg låne?”. Det er lett å la seg friste til å hoppe over dette steget i den tro at lånet kommer til å innvilges uansett, siden man allerede har et boliglån. Dette er ikke nødvendigvis tilfelle. Over 60 % av alle refinansieringer skjer i tilknytning til at man ønsker å øke lånebeløpet sitt. Dette kan være for å finansiere ny bil, oppussing eller andre utgifter. Selv om boligens verdi har økt siden man kjøpte den, og man dermed har større sikkerhet i boligens verdi, må banken likevel gjøre en ny vurdering av kundens låneevne. Samtidig kan familiestuasjonen ha endret seg siden forrige gang man tok opp lån, kanskje man har fått flere barn, og kjøpt en ekstra bil? Dette er i bankenes kalkyler store utgiftsposter, og man kan faktisk oppleve at banken vurderer ens lånevne som dårligere, til tross for at både lønninger og boligens verdi har økt de siste årene.

Når man er trygg på at man faktisk kan innvilges det lånebeløpet man ønsker, kan man gå videre med kalkulatoren vår for refinansiering. Der kan man enkelt sammenligne eksisterende betingelser med hva andre banker kan tilby, og selv vurdere om man har noe å spare på en eventuell refinansiering.

Om svaret her er nei, har man åpenbart allerede en god avtale! Dette er en enkel metode for å avdekke om man har noe å spare, uten å gå gjennom en omfattende søknadsprosess hos flere banker. Et lite tips likevel: når man benytter kalkulatoren for refinansiering, har man muligheten til å se innsparingen over tid. Det kan være smart å gjøre også denne vurderingen, da man i forbindelse med en refinansiering har noen utgifter som medfører at det ikke nødvendigvis er det første året man oppnår den største besparelsen. Om du ser på besparelse over for eksempel 3 år, kan det være at bildet ser ganske annerledes enn om man ser kun på det første året.

Om man finner ut at her er det penger å spare, kan man gå rett videre til en reell søknad fra kalkulatoren.

En søknad- tre banker; det blir ikke enklere enn som så.

Lykke til !