Slik kan du sjekke skattelistene i år

- PENGER.no

Fredag 17. oktober legges skattelistene for inntektsåret 2013 ut for søk på skatteetaten.no. Den største nyheten er at du får beskjed om hvem som snoker i dine tall.

– Fra i år er det ny ordning for søk i skattelistene. Med den nye ordningen kan du finne ut hvem det er som har søkt på deg i skattelistene. Ved å klikke på en fane inne i søket får du en statistikk som viser navn, fødselsår, postnummer og poststed på den som har søkt på deg, sier kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten Mariken Holter.

Følg Penger.no på Facebook!

Skattelistene viser ikke lønn!

Skattelistene inneholder opplysninger om navn, fødselsår for personer eller organisasjonsnummer for selskaper, postnummer, poststed, skattekommune, nettoinntekt, nettoformue og utlignet skatt.

Det er viktig å huske på at skattelistenes tall er netto-tall etter fradrag. Men du kan få hjelp til å finne omtrentlig inntekt.

Det vil for eksempel si at inntektstallet ikke er den lønnen den enkelte har fått, men skattbar inntekt etter fradrag for renter, reise, pendling, foreldrefradrag etc.

Mer om hvordan skattelistene kunne vært utformet, kan du lese i denne kommentaren.

 

Slik kan du søke: Slik ser søkebildet ut når du søker i skattelistene på nett. (Skjermdump: Skatteetaten)
Slik kan du søke: Slik ser søkebildet ut når du søker i skattelistene på nett. (Skjermdump: Skatteetaten)

Slik kan du se skattelistene

Skattelistene for inntektsåret 2013 er tilgjengelig på skatteetaten.no etter at siste skatteoppgjør er klart. For å søke i skattelistene må du logge deg inn via ID-porten med MinID. Det er bare siste års skattelister som er tilgjengelig for søk.

Om lag 898 000 unike brukere har i løpet av året vært inne og sett på skattelistene for inntektsåret 2012. Det er gjort mer enn 16, 5 millioner søk, forteller Skatteetaten i en pressemelding.

Les også: Slik sjekker du skattelistene 

Topplister i avisene

I 2011 ble det gjennomført en innstramming i reglene for å publisere skattelistene. Innstrammingen innebærer at det ikke lenger er tillatt å publisere søkbare skattelister i blant annet nettaviser. Hensikten er blant annet å unngå kommersiell bruk av opplysningene.

Pressen får fortsatt utlevert skattelister til journalistiske formål, men skriver under en avtale som regulerer bruken. Pressen forplikter seg gjennom avtalen til at hele eller deler av skattelisten ikke skal legges ut på internett eller gis til andre. Pressen kan likevel omtale enkeltpersoner i avisartikler og publisere topplister.

 

 

Slik får du beste boliglån

Legg inn renten din i kalkulatoren under, legg inn boligverdi og lånesum og se hva du kan få låne. Deretter kan du trykke på knappen og gå rett til tjenesten for å sende søknad om å bytte lån. Enklere blir det ikke!

Les også: Slik bytter du bank