Slik sikrer du riktig «timing» i boligmarkedet: – Men boliglånsrenten din er viktigst

- PENGER.no

Boligprisene har steget mye de siste årene, men noen måneder har høyere vekst enn andre.

– Nyåret er en intensiv periode, sier Sebastian Mikolajczyk.

Han er produktsjef for boliglån i Penger.no, som hjelper boligkjøpere med å finne den laveste boliglånsrenten. Penger.no er en tjeneste fra FINN.

– I perioder med lite prisvekst er det naturlig å anta færre budrunder som går langt over prisantydning. Det kan gjøre boligjakten litt mindre kaotisk, sier Mikolajczyk.

Hvert kvartal gir Statistisk Sentralbyrå (SSB) ut statistikk for boligprisene, som viser utviklingen i boligprisene. Denne er sesongjustert, noe som betyr at variasjonene mellom ulike måneder ikke kommer tydelig frem.

– I praksis betyr det at vi nominelt sett kan ha en nedgang i boligprisene, men siden nedgangen er mindre enn andre år vil SSB si at det er en økning. For boligkjøpere er det viktig å være klar over denne forskjellen, sier Mikolajzcyk.

 

Så mye stiger boligprisene på nyåret

På SSBs hjemmesider finnes statistikk over boligmarkedet helt tilbake til 90-tallet. Siden 2006 har gjennomsnittlig prisvekst i boligmarkedet vært omtrent 4,00 prosent i løpet av årets første tre måneder.

– Dette viser oss at aktiviteten i boligmarkedet er svært høy på starten av året, sier Mikolajzyk.

Han påpeker at veksten har vært avtakende de siste årene.

– Med nye krav til egenkapital og belåningsgrad kan sesongvariasjonen bli enda mindre nå i 2017.

Selv om det kan være noe å hente på å kjøpe bolig i riktig periode, mener Mikolajczyk det viktigste fremdeles er å skaffe seg en god rente.

– Forskjellen på en god og en dårlig rente kan utgjøre flere titalls tusen kroner i løpet av et år. Når du tenker på at nedbetalingstiden på et boliglån ofte er over 20 år blir dette veldig mye penger på sikt, sier han.

Penger.no har en gratis sammenligningsfunksjon, hvor hvem som helst enkelt kan sjekke hvilken bank som har best lånevilkår.

– På nettsiden vår fyller du bare ut noen enkle opplysninger, og så kontakter vi flere banker som så vil komme med gode tilbud. Det er helt klart den enkleste måten å orientere seg i markedet på, sier Mikolajczyk.

 

Denne perioden er billigst

Om du først ønsker å kjøpe bolig til «riktig tid», så er tallene fra SSB tydelige.

– Det har vært nedgang eller nullvekst i fjerde kvartal hvert eneste år siden 2006, både på landsbasis og i Oslo, sier Mikolajczyk

Det betyr at førjulstiden har vært en god periode å kjøpe bolig.

– Mange har nok sittet på gjerdet og hatt nok å gjøre med julegavehandling og selskaper i november og desember, men for den som har tid har dette vært en gunstig periode for å kjøpe bolig, sier Mikolajczyk.

Selv om det er gunstig å kjøpe bolig rundt juletider, advarer Mikolajzcyk boligkjøpere som skal ut på markedet denne vinteren om å utsette kjøpet til slutten av året.

– Nedgangen i fjerde kvartal er så liten at den blir mer enn spist opp av prisøkningen resten av året, så gitt at prisveksten fortsetter er det lite å hente på å utsette kjøpet.

– Det viktigste er at du finner en bolig du kan trives i, og at du ikke strekker deg for langt i budrunden, avslutter Mikolajzcyk.

Sjekk hva du kan spare på å sammenligne boliglån hos Penger.no