Slik sjekker du skatteoppgjøret

- PENGER.no

Skatteoppgjøret som sendes ut avslører om skattekontoret har godtatt alle fradragene og endringene dine. Bruk vår sjekkliste for å kontrollere at alt er slik du vil ha det – vi forteller også hvordan du kan klage hvis du ønsker det.

Elektronisk tilgang

Nytt av året er at de aller fleste kun får tilgang til skatteoppgjøret elektronisk. Dette er et ledd i statens digitalisering.

– Vi jobber hele tiden med å effektivisere og forenkle våre tjenester. Hovedregelen blir nå at de aller fleste bare får den elektroniske utgaven av skatteoppgjøret og selvangivelsen, med mindre de aktivt ber om å få det på papir, forteller skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Du finner skatteoppgjøret ditt på Altinn her.

Nytt av året er også at Altinn har en egen app for Iphone og Android der du får direkte tilgang til meldingsboksen din. Du finner mer om det her.

  Les også: Dette får du i feriepenger i år

 

Finn endringene: I dette eksempelet har økt med 10.000 kroner, reisefradraget endret med 1400 kroner og foreldrefradraget redusert med 7000 kroner. Sjekk årsaken og klag hvis du er uenig!
Finn endringene: I dette eksempelet har økt med 10.000 kroner, reisefradraget endret med 1400 kroner og foreldrefradraget redusert med 7000 kroner. Sjekk årsaken og klag hvis du er uenig!

 

Slik sjekker du skatteoppgjøret

Når du har lastet ned skatteoppgjøret fra Altinn, skal du sjekke arket som heter «Utskrift av ligningen». Dette er vanligvis ark nr 3 som du får.

I utskriften av ligningen får du inntekts- og formuesposter slik de står i selvangivelsen.

Det er to kolonner – du skal se etter der disse to ikke er like!

  •   «Fra selvangivelsen» som er de tallene du leverte i april.
  • «Ligningsgrunnlag» som er tallene som er brukt til ligningen av Skattekontoret.

Mest vanlig er det at inntektsposten er økt, eller fradragsposten er redusert, slik vi viser i bildet over.  

1) Økt inntekt: Dette skjer fordi Skattekontoret ikke har godtatt inntektsreduksjonen din. Det kan være stryking av reisegodtgjørelse som inntekt – fordi det var utgiftsgodtgjørelse.

2) Reduserte fradrag: Dette skjer fordi Skattekontoret ikke har godtatt fradragene dine. Det kan for eksempel være at de ikke godtok hele eller deler av pendlerfradraget, eller kjøringen du hadde lagt inn på foreldrefradraget.

 

Slik klager du på skatteoppgjøret

Fikk du ikke godkjent endringene i årets selvangivelse? Da bør du klage. Det enkleste er å klage elektronisk via Altinn.

  • Du må fylle ut skjemaet RF-1117. I det skjemaet må du fortelle hva du mener er feil og begrunnelsen for dette.
  • Klagefristen for de som får oppgjøret nå er 10. august. Men i og med at det blir sommerferie, er det lurt å skrive klagen med en gang!  Se mer om klage hos Skatteetaten
  • Skattekontoret ser først på klagen på egenhånd, og retter regnefeil eller andre forglemmelser.
  • Hvis du og skattekontoret er uenige om et fradrag skal telles med, skal klagen behandles i skatteklagenemnda.
  • Da skriver saksbehandleren på skattekontoret en innstilling til skatteklagenemnda. Denne blir formulert som et vedtak. Du får tilsendt utkastet og kan kommentere det.
  • Klage til Skatteklagenemdna er gratis, og den første klagen kan du skrive selv. I større og mer prinsipielle saker, bør du vurdere å bruke advokat. 

 

Vil du ha flere økonominyheter? Følg Penger.no på Facebook!

Søke om lån? Husk å sende selvangivelsen!

Skal du søke om lån, er det selvangivelsen og ikke skatteoppgjøret du skal sende inn. Grunnen er at selvangivelsen er mer detaljert om blant annet de ulike bankene du har lån i fra før.

Les mer om dette her: Slik får du raskere lån!

 

 

Om forfatteren: Carsten Pihl er redaktør for Penger.nos nyhetssider. Jurist og tidligere skatteekspert i Dine Penger.