Kommersielt innhold

Dette må du vite om refinansiering av boliglån

Visste du at det kan være store summer å spare hver måned på å velge riktig bank?

Sist oppdatert: 15. februar 2024

Mange av oss dropper å sammenligne det som for mange er den største, månedlige utgiftsposten: boliglånsrenter. Historisk sett ligger renten rekordlavt og det gjør at det er fort å bli litt sløv når det kommer til å sjekke egne vilkår og stille krav til banken din. Det finnes hjelp for å få bedre rentevilkår – og det er mye enklere enn du tror.

Vi ser at låntakere stadig blir mer prisbevisste når det kommer til hvilke vilkår de har på boliglånet sitt. Økt fokus i media kombinert med rekordlave renter har trolig hjulpet på at stadig flere gjør en ekstra innsats for å sjekke at de ikke betaler mer enn nødvendig. Det er en utvikling vi liker, men det er fortsatt stort rom for forbedring.

I en tid med lave boliglånsrenter, er det lett å glemme hvor mye vi faktisk betaler på boliglånet vårt hver måned. Det er andre ting som opptar de fleste av oss mer når det gjelder økonomi, fordi belønningen virker mer konkret. Har du tenkt over hvor mye tid du bruker på å planlegge ferier? Det er vanlig å bruke timesvis på å finne de billigste flybillettene og de beste hotellene til lavest mulig pris. Det finnes ikke undersøkelser på tidsbruk for dette i Norge, men undersøkelser fra England viser at engelskmenn bruker i snitt 13 timer bare på å søke seg frem til hotellet de vil bruke til ferien. Vi nordmenn er kanskje ikke så veldig annerledes?

Tenker du tilbake på forrige gang du kjøpte deg bolig vil du trolig kjenne deg igjen i at du hadde stor fokus på hvilken rente de ulike bankene kunne tilby deg. Banker som ligger marginalt høyere enn de andre avslås og etter en forhandlingsrunde sitter du igjen med det du anser å være det beste tilbudet. Etter at valget har falt på den banken som gir deg det beste tilbudet slår du deg til ro med at du har gjort en grundig jobb som har spart deg for unødvendige renteutgifter i årene fremover.

Har du det beste boliglånet du kan få i dag?

Tabben mange gjør skjer derimot i etterkant. En vanlig begrensning vi mennesker har er evnen til å kun fokusere på en ting om gangen. Etter man har begynt å betale på boliglånet sitt blir det en vane og noe man tenker «går av seg selv». Man glemmer derfor å ta en jevnlig sjekk av boliglånet sitt for å sjekke om det fortsatt er konkurransedyktig. I noen tilfeller kan man oppleve at banken man valgte har gått fra å være den billigste til blant de dyreste i markedet. En bank vil aldri gi deg beskjed om at de ikke lengre er like gode på pris som de engang var, så her må du selv følge med og gjøre jobben.

Ved ikke å følge med på renten i fremtiden gjør du deg en bjørnetjeneste som fort kan koste deg dyrt. Det er lett å tenke at 1.500 kroner i måneden ikke utgjør all verdens men i løpet av 5 år utgjør det 90.000 kroner.

Det mange ikke er klar over, er at man kan spare betydelig større beløp ved å sammenligne boliglånet sitt med andre bankers vilkår jevnlig. Det høres kanskje tungvint og vanskelig ut, men det er det ikke. Setter du av noen få minutter til å sammenligne boliglånet ditt med andre banker på Penger.no, ser du raskt om du kan kutte månedsutgiftene dine. Da kan du jo bruke det du sparer på noe fint i stedet.

Betaler du for mye for ditt boliglån? Sammenlign med andre i ditt område og få hjelp til å presse ned boliglånsrenten!

Forhandle din boliglånsrente

Når du møter banken for å forhandle rente på boliglånet ditt er det viktig å være godt forberedt. Her har dere ikke samme interesse!

Før du skal begynne å forhandle, burde du vite hvilke faktorer bankene er opptatt av.

  • Lav risiko: God betalingsvilje/evne, stabil lønn hos en stabil arbeidsgiver, stabil familiesituasjon, lavt lån i forhold til boligverdi, en bolig som ligger i et område med mange eiendomssalg er eksempler på ting som gjør at du fremstår som en lavere risiko og bedre kunde for banken.
  • Høyt potensiale: Hvis du har en attraktiv jobb med mulighet for forfremmelse og høyere lønn, hvis du er ung, hvis du viser interesse for sparing, forsikring og andre produkter er potensialet for at banken vil tjene penger på deg større, og de vil strekke seg lengre for å beholde deg som kunde.

Grunnleggende forhandlingsteori tilsier at du som forhandlingspart må vite hva som er dine grenser og hva som er motparten sine grenser. Kunnskap er makt i en forhandlingssituasjon. I de fleste renteforhandlinger er det banken som har makten, fordi de har full innsikt i markedet. Dette kan du gjøre noe med gjennom å legge inn informasjon om deg selv i renteoversikten vi har laget. Vår boliglånsrapport skaper gjennomsiktighet i markedet og gjør deg bedre rustet til å ta opp kampen om lavere boligrente mot bankene.

Til forsiden› Tips› Boliglan› Dette må du vite om refinansiering av boliglån